Wykorzystanie marchwi pastewnej w żywieniu bydła
Marchew pastewna jest odmianą marchwi siewnej, pochodzącą od marchwi dzikiej. Stanowi dla zwierząt bogate źródło witamin oraz składników mineralnych. Marchew pastewna jest powszechnie wykorzystywana przede wszystkim do skarmiania bydła: zarówno mięsnego, jak i mlecznego. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, z czego to wynika oraz poznaj optymalną dawkę tej rośliny paszowej w diecie krów.
Marchew pastewna jako źródło beta-karotenu w diecie bydła
Do prawidłowego funkcjonowania organizmu krów niezbędny jest beta-karoten. Mimo że jest on prowitaminą witaminy A, nie można go nią zastąpić. Organizmy zwierząt nie są w stanie samodzielnie wytworzyć beta-karotenu, dlatego musi być on dostarczony z pożywieniem. Do najlepszych źródeł tego związku chemicznego zaliczana jest marchew pastewna. Jej nasiona są dostępne między innymi w ofercie sklepu Małopolskiej Hodowli Roślin. Marchew pastewna zawiera od 10 do nawet 200 mg beta-karotenu na kg suchej masy. To więcej niż marchew uprawiana w warzywniku i spożywana przez człowieka.
Dieta uboga w beta-karoten, nawet przy dobrym zaopatrzeniu w witaminę A, wpływa negatywnie na zdrowotność bydła. Przyczynia się do powstawania groźnych zaburzeń gruczołów rozrodczych oraz innych narządów uzależnionych od ich funkcjonowania. Skutkują one obniżonymi zdolnościami reprodukcyjnymi zwierząt, które objawiają się między innymi cichymi rujami, nieregularnym cyklem płciowym oraz słabymi i podatnymi na choroby cielętami. Beta-karoten ma również duży wpływ na układ odpornościowy bydła. Jego niedobór zwiększa podatność krów na infekcje.
Jakie jest zapotrzebowanie krów na beta-karoten?
Zapotrzebowanie krów na beta-karoten można ustalić na podstawie analizy krwi. Pozwala ona poznać jego zawartość w surowicy. Poziom do 200 mg beta-karotenu na 100 ml uznaje się za dostateczny lub dobry, a za optymalny uchodzi poziom 500 mg/100 ml. Dobowe zapotrzebowanie krów mlecznych na beta-karoten zależy od ich wydajności mlecznej i wynosi od 80 do 100 mg. Za wystarczającą dawkę bytową uznaje się 30 mg/100 kg masy zwierzęcia, natomiast za produkcyjną – 25 mg/100 kg.
Zalecana dawka świeżej marchwi pastewnej dla krów to 10-12 kg dziennie. Pozwala ona w pełni zaspokoić ich zapotrzebowanie na beta-karoten. Cielętom paszę z tej rośliny można podawać już od 30 dnia życia: na początku około 0,5 kg dziennie, a w wieku 4 miesięcy – od 3 do 4 kg dziennie. Młodzież hodowlaną, w zależności od wieku, należy skarmiać 4-8 kg marchwi dziennie. Świeża marchew pastewna powinna być podawana zwierzętom w postaci rozdrobnionej. Można ją także wymieszać z innymi paszami. Co więcej, marchew pastewna doskonale się kisi, a wartość odżywcza kiszonki jest wyższa niż świeżej marchwi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana